Ed Galstaun

Gitaar (akoestisch)
06 - 2919 7554

Welkom op de docenten profielpagina van Ed Galstaun…. Graag stel ik me even voor.

Een hele poos geleden alweer ben ik afgestudeerd aan het conservatorium, ArtEZ Hoge School voor de Kunsten, in Arnhem. Sindsdien geef ik twee dagen les aan De Nieuwe Muziekschool in Druten en vanaf begin negentiger jaren ook drie dagen als akoestisch gitaardocent en uitvoerend gitarist in Nijmegen. Mijn specialisatie en passie is akoestisch klassiek gitaar.

Op mijn elfde begon ik met gitaarspelen op een western gitaar, elektrisch gitaar en Spaanse gitaar. Natuurlijk heeft ieder instrument specifieke eigenschappen en gebruik. Maar al snel ontdekte ik dat de Spaanse of klassieke gitaar een instrument was met een bijzondere eigenschap. Je kon er niet alleen akkoorden en solo’s op spelen maar ook een melodie tegelijkertijd met een baslijn èn middenstemmen. Dus muzikaal volledige muziekwerken. Mijn repertoire was ineens niet meer beperkt tot de populaire 20e eeuw, maar wereldwijd uitgebreid van ver voor de middeleeuwen tot heden. Van populair tot kunstzinnige klassiek muziekvormen. Veel kennis van muziekstijlen kun je redelijk snel doorgronden via een instrumentale vakstudie klassiek gitaar aan het conservatorium.

Eén van de jarenlange nevenactiviteiten was met leerlingen een bezoek brengen aan een gitaarconcert. Dat kon Het Concertgebouw Amsterdam zijn maar ook een klein kerkje in Groningen, of elders in het land. Dit resulteerde in 2010 tot de oprichting in Nijmegen van Stichting GiCoN – Gitaar Concerten Nijmegen. Inmiddels zijn er tot op heden 14 concerten georganiseerd met de klassieke gitaar in de hoofdrol. Vooraanstaande wereldgitaristen uit onder onder meer Spanje, Italië, Duitsland, Nederland, Argentinië en Zuid-Korea speelden op sprekende locaties als Concertgebouw De Vereeniging, De Stevenskerk, Museum Het Valkhof.

Andere activiteiten… In 2010 is op vraag van diverse gitaristen uit Nijmegen en omstreken ook Het Gitaarensemble Nijmegen opgericht. In 2015, eveneens op vraag van gitaristen, zijn we gestart met de jaarlijkse Guitar Summerschool Nijmegen. Drie volle dagen, inclusief overnachting, midden in de zomer musiceren ergens op een bijzonder landgoed. In april 2017 zijn we gestart met Het Gitaarkwartet Nijmegen. Daarnaast coach ik incidenteel diverse kleine ensembles. Overigens treed ik, vaak in kleine besloten kring, enkele keren per jaar op. Al met al kan ik met recht zeggen dat beroep, hobby en passie zeker samen kunnen gaan… voor mij met akoestisch klassiek gitaar.

 

Terug

Ed Galstaun